Verzorgingstips Mandevilla

De Mandevilla houdt van warmte en heeft het liefst een standplaats in de halfschaduw of in de volle ochtend- of avondzon. Zet de plant in goed doorlatende, matig vochtige grond en geef deze regelmatig water. In het voorjaar heeft de Mandevilla behoefte aan extra voeding zodat hij lang en rijk blijft bloeien. Wanneer u de uitgebloeide bloemen regelmatig weghaalt, blijft de plant extra lang in optima forma. De Mandevilla is niet winterhard, dus zodra de winter invalt is het tijd om afscheid te nemen, tenzij hij naar binnen wordt gehaald en vorstvrij op een koele plek kan overwinteren.

Stap 1: Haal de plant direct na ontvangst uit de doos en plaats hem buiten in het daglicht. De zon werkt als energiebron, deze energie heeft de plant nodig om te groeien en bloeien.De minimumtemperatuur die de Mandevilla verdraagt is 5 graden Celsius.

Stap 2: Je kunt op ieder gewenst moment de plant verpotten. Gebruik een pot met bodemgaten, zodat het teveel aan water uit de pot kan lopen. Het verpoten van de Mandevilla is niet noodzakelijk, maar het geeft toch meer sfeer om de plant in een mooie sierpot of in de volle grond te zetten, zodat hij goed bij de styling van de tuin of het balkon past. “Het kan zijn dat de plant een beetje vastzit in de pot. Houd de plant op zijn kop en knijp in het potje, hierdoor komt de plant los. Trek nooit aan de plant, hierdoor kunnen de wortels kapot scheuren. Je kunt de pot ook inknippen met een snoeischaar.”

Stap 3: Wij raden aan om de plant verse potgrond te geven. Het is goed voor de plant om verse grond te krijgen, want verse grond bevordert de bloei en de groei. Na het verpotten moet de plant water krijgen, zodat de nieuwe potgrond aan de oude hecht. Dit zal de beworteling bevorderen en de voeding in de verse potgrond activeren. In de blog ‘Bloembak vullen’ leggen we uit hoeveel potgrond je nodig hebt voor de grootte van jouw plantenbak.

Stap 4: Geef je Mandevilla een mooie plekje in de tuin, terras of op het balkon. Zet je Mandevilla bij voorkeur op een zonnige plek, deze plant is er dol op! De Mandevilla zal rijkelijk bloeien wanneer hij voldoende zonlicht krijgt. Om inspiratie op te doen voor een mooie plek in jouw tuin of balkon van de Mandevilla, kun je onze blog ‘Mandevilla inspiratie’ bekijken.

Stap 5: Geef je Mandevilla water, maar niet teveel! De Mandevilla houdt niet van teveel water, maar één keer per week is voldoende. (Behalve na het verpotten, dan geef je de plant direct water.)
Let op: Geef de Mandevilla alleen water als het niet geregend heeft! Wanneer de onderste bladeren een gele kleur krijgen en los laten dan betekent dit dat de plant teveel water krijgt. In de blog ‘Mandevilla geel blad’ leggen we uit wat de oorzaken kunnen zijn van geel blad en hoe je deze kunt voorkomen. Het verwijderen van oude bloemen is niet nodig, maar mag uiteraard wel. Ook snoeien is niet nodig, de lange klimtakken zorgen voor een sierlijk geheel. Mocht je toch willen snoeien, dan kan dit op elk moment. Let wel op het plantsap dat uit de snoeiwond vrijkomt, het witte sap is erg plakkerig en laat zich niet gemakkelijk uit kleding verwijderen. Ook het schoonmaken van snoeigereedschap gaat lastig. Gebruik bij voorkeur een oude (snoei)schaar.

Af en toe de klimranken omhoog leiden: dat is eigenlijk alles wat u met de Mandevilla hoeft te doen. Snoeien is gedurende het groei- en bloeiseizoen niet nodig. Wanneer de plant in de winter wordt overgehouden kan deze een beetje worden teruggeknipt voordat hij zijn winterplek krijgt.

Verzorgingstips Skimmia

Een Skimma staat het liefst in de schaduw, dan ontwikkelen de bessen zich het best. De plant heeft een voorkeur voor een lichtzure bodem, zoals rododendrongrond. Worden de blaadjes geel, dan is de grond niet zuur genoeg. Snij liever geen takken van de plant, dat komt de volgende bloei niet ten goede. De Skimmia is redelijk winterhard, je hoeft hem alleen bij strenge vorst te beschermen. De beste maand om te planten is september. Geef de planten flink wat water zodat de wortels meteen goed kunnen ontwikkelen. Bij Skimmia’s in pot is het belangrijk dat overtollig water goed kan weglopen. Kies daarom voor een pot of kuip met een gat aan de onderkant.

Verzorgingstips Stamrozen

Geef stamrozen eind maart/begin april wat rozenmest. Herhaal de bemesting nog één keer tegen eind juni / begin juli. Jonge stamrozen hebben na de aanplant nog regelmatig water nodig. Regen alleen is vaak niet voldoende. Water geven volwassen stamrozen. Bij warm, droog weer 1 per week rond de voet van de plant water geven. Is goed voor de bloei. Alle afgevallen rozebladeren die op de grond zijn gevallen opruimen, vooral in de herfst. Dit i.v.m. verspreiding ziekten.

Stamrozen moeten elk jaar in de late herfst of begin maart teruggesnoeid worden om hun mooie, nette, ronde vorm te laten behouden. Als het vriest moet je de snoeibeurt even uitstellen. Snoei alle takken terug tot op ongeveer 4 ogen. Of snoei alle takken terug tot op 20 cm van de bovenkant van de stam. Dat kan ook.